Ute etter å ta opp lån? Her følger en liten oversikt over hvilke som finnes.

I dagens samfunn er det nesten umulig å klare seg økonomisk uten å ta opp et lån på et eller annet tidspunkt. Mens man studerer tar man opp studielån slik at man kan konsentrere seg mest mulig om studiene og ikke måtte jobbe så mye ved siden av. Og hvis du ønsker å kjøpe din første bolig, er du så å si nødt til å ta opp boliglån. Du vil da trenge en egenkapital på femten prosent av det totale lånebeløpet.

Sammenlign forbrukslån med oss

 • Rente fra*
  8,99 %
  Lån inntil
  600 000 kr

  ​Eks: Effektiv rente 16,5%, 100.000 o/2 år, etabl. geb. 950, kostnad 16.682. Totalt: 116.682. Løpetid 1-5 år. Maks. effektiv rente 37,62%

 • Rente fra*
  10,86
  Lån inntil
  500 000 kr

  Nom. rente 12,90 %, eff. rente 15,52 %,75 000 kr o/5 år, kostnad 30 509 kr, totalt 105 509 kr. Individuell nom. rente 5,99–26,9 %. Eff. rente 6,32–32,9 % (75 000 kr o/5 år).

 • *Renten settes individuelt for hver låntaker.

Det som er lurt med å eie sin egen bolig, er at du nedbetaler på lånet ditt i stedet for å kaste penger ut av vinduet i husleie. Med årene vil også boligen din mest sannsynlig stige i verdi, så det er absolutt en investering å ta opp huslån for å kjøpe sin egen bolig. I tillegg til studielån og boliglån, vil de fleste også trenge et billån på et eller annet tidspunkt i livet. Når man tar opp bil- eller boliglån, vil renten på disse være relativt gunstig ettersom banken har en sikkerhet i form av bilen eller huset.

Forbrukslån og refinansiering – hvordan fungerer dette?

Hvis du ønsker å ta opp et forbrukslån, må du være bevisst på at dette vil ha en høyere rente enn et bolig- eller billån. Dette er fordi det ikke tas pant i noen av eiendelene dine, og dermed har ikke banken noen form for sikkerhet hvis du ikke betaler gjelden din. Et forbrukslån vil som oftest kunne brukes på det du ønsker, enten det er oppussing av bad, ny sofa eller en sydenferie. Det anbefales at man tenker seg godt om før man søker om forbrukslån da disse ofte har høye renter og avbetalingsgebyrer.

Men hvis du har økonomi til det, kan dette være et helt greit lån å ta opp. For eksempel hvis du får et tilbud på en ny TV som du ikke kan stå imot selv om du ikke har penger denne måneden. Om du vet at du har råd neste måned, for eksempel gjennom utbetalte feriepenger, bonuser og lignende, er et forbrukslån helt genialt. Med refinansiering samler du alle lånene du har til ett lån hos én bank. I lengden kan man spare ganske mange penger i gebyrer og renter, så dette er absolutt et alternativ for deg som har mange smålån og som ønsker bedre økonomisk oversikt.