Hvordan kan jeg beregne lån?

Du er ute etter å låne penger, men vet ikke helt hvor mye du har råd til å låne? Da er du nok ikke alene, og det kan være vanskelig i finne fram i alle begrepene om renter, termingebyrer og nedbetalingstid. Det enkleste du kan gjøre for å beregne lån er å ta i bruk en lånekalkulator på bankens nettside. En lånekalkulator beregner månedlig terminbeløp basert på blant annet beløp, renter og nedbetalingstid. Noen kalkulatorer er mer avanserte enn andre ettersom bankene bruker ulike faktorer når de skal sette rente på lånet. Din alder spiller en rolle hos noen aktører ettersom noen har bedre vilkår for førstegangskjøpere under en viss alder.

Noen lånekalkulatorer tar også gebyrer med i beregningen når de skal beregne lån. Når man inkluderer gebyrene ser man på den effektive renten, som er den nominelle renten pluss alle gebyrer og omkostninger. Når du skal beregne lån, lønner det seg å ta i bruk en spesifikk lånekalkulator for akkurat den type lån du ønsker. Et forbrukslån har for eksempel en mye høyere rente enn et boliglån. Dette er fordi det ikke stilles noen form for sikkerhet for banken, som når den tar pant i boligen, og risikoen vil derfor være høyrere fra banken sin side.

 

Unngå overraskelser ved å beregne lån før du søker!

Noen ganger kan det være svært fristene å låne noen tusenlapper mer enn man egentlig trenger, men dette kan vise seg å få fatale økonomiske konsekvenser på lengre sikt. Akkurat derfor er det genialt at man kan beregne lån med en lånekalkulator før man søker. Men du må også huske på at renten alltid settes individuelt på bakgrunn av din søknad til banken. Her vil de se på din økonomiske situasjon og fremtidige betalingsevner. Hvis du for eksempel allerede er kunde i banken, og kanskje til og med allerede har lånt penger, vil du nok kunne få et svært godt tilbud av banken ettersom de er ute etter å beholde deg som kunde. Likevel lønner det seg å være i kontakt med flere aktører før du søker, for hvis de skjønner at de må konkurrere om deg, kan du få et enda bedre tilbud. Her kommer lånekalkulatoren godt med, hvor du enkelt og greit kan beregne lånet hos hver enkelt bank. Husk å ikke overvurder betalingsevnen din. Det er bedre å ta i for lite enn for mye, så slipper du økonomiske overraskelser i fremtiden.