På utkikk etter et perfekt båtlån?

Drømmer du om å cruise rundt på havet i sommer og kanskje gå i land på en øy for å grille og nyte en iskald pils? Denne drømmen trenger ikke være så altfor langt unna selv om du ikke har råd til å finansiere hele båten. Du kan nemlig enkelt og greit søke om et båtlån hos flere av Norges største banker, enten du har egenkapital eller ikke. Noen banker tilbyr nemlig hundre prosent finansiering på båtlån, andre krever at du stiller med minimum 20 prosent egenkapital.

Hvis du har mulighet til å stille med egenkapital, vil du kunne få et mye mer gunstig lån, det vil si lavere rente. Noen banker vil også kreve at du har en full kaskoforsikring på båten. Du kan som regel søke om båtlån uansett om du har tenkt å kjøpe en ny eller gammel båt, men det som er viktig å huske på, er forskjellen på båter over og under syv meter. Hvis båten er over syv meter lang, må den registreres i Skipsregisteret. Men hvis du søker om lån til denne båttypen, så vil rentesatsen være lavere enn til båter under syv meter. Disse båtene registreres i Småbåtregisteret. Det tas pant i båten av banken når du søker båtlån, og denne registreringen må du selv betale. Dette kalles tinglysing.

 

Slik finner du båtlånet for akkurat deg!

Hvilke betingelser og rentesatser som gjelder, avhenger fra bank til bank. Den nominelle renten på båter under syv meter ligger for tiden på mellom 5,65 til 8,75 prosent, mens den ligger på mellom 4,90 til 6,40 på båter over syv meter. Men det er viktig å huske på at det er den effektive renten som gjelder. I denne inkluderes alle gebyrene du også må betale.

Så hvis en bank har høy nominell rente og ingen gebyrer, vil du kanskje få et billigere lån her enn hos en bank som har lav nominell rente, men 5000 kr i etableringsgebyr i tillegg til andre dyre gebyrer. Det blir mer og mer populært å eie båt, så de fleste store bankene i Norge tilbyr nå båtlån til sine kunder. Kanskje lønner det seg å være lojal i den banken du allerede er kunde i, eller kanskje vil du få det beste tilbudet hvis du kikker deg om et annet sted. Det beste er nok å søke båtlån hos flere banker samtidig.